Üdvözöl

A Fehérvár Enthroners

Fehérvár Enthroners Székesfehérvár kétszeres magyar bajnok amerikaifutball-csapata, mely 2023-tól az European League of Football sorozat résztvevője

Történetünk

2007. február közepén alakult meg nemhivatalosan. Az egyik internetes fórumon pár fiatal megszervezett egy megbeszélést és ezután elkezdődött a csapat építése. 2008-ban megtörtént a hivatalos alapítás is, ezáltal bejegyzett sportegyesület lett.

A 2008-as év az előkészületi meccsekről, valamint a Rookie-kupán való részvételről szólt. A koronázók gárdája több hazai és idegenbeli meccsen bizonyította, hogy van helye a hazai amerikai-futball életben. A városban is egyre többen lettek kíváncsiak erre a sportra.

2009-ben indult a MAFL Divízió III-as bajnokságában, ahol 1 győzelemmel és 3 vereséggel a 7. helyet szerezte meg, lemaradva ezzel a rájátszásba jutástól. Ebben az évben már Jim Brownwood amerikai edző is segítette munkájukat. Az általa képviselt pozitív mentalitás hamar megérződött a csapaton.

2010-ben egy újfajta kiírásnak köszönhetően a csapat a Divízió II-ben indult, ahol egészen a 3. helyig jutott. Még ebben az évben elkezdődött a junior csapat építése is. 2010 őszén a Dunaújváros Gorillaz juniorjaival együttesen a közös ifjúsági csapat ezüstérmet szerzett.

2011-ben a Koronázók felnőtt csapata győzelem nélkül az utolsó, 10. helyen zárt a Divízió II-es bajnokságban. 2012-ben és 2013-ban a csapat nem indult a felnőtt pontvadászatban. 2013-ban a junior csapat az elődöntőig menetelt, ahol az Újpest Bulldogs Jr. csapata ellen kikapott, de így is a legjobb vidéki csapatként 4. helyezést ért el. 

2014-ben a felnőtt csapat 2 év kihagyás után ismét elindult a hivatalos Divízió II. bajnokságban ahol, nem sikerült mérkőzést nyernie, így 11. helyezettként lemaradtak a rájátszásról.

2015-ben az ESA Divízió II-ben 2 győzelemmel és 2 vereséggel az 5. helyen végeztek az alapszakaszban, a Wild Card körben azonban nem sikerült megverni a Zala Predators csapatát. Az U17 csapat 2015-ben magyar bajnok lett.

A 2016-os Divízió II bajnokság során mutatkozott be a csapat a First Fielden. Az alapszakaszt veretlenül zárták a 2. helyen, az elődöntőben legyőzték a Dabas Sparks csapatát, ám a döntőben hazai pályán vereséget szenvedtek a szintén veretlen alapszakaszgyőztes Budapest Eagles csapatától. A második hellyel osztályozót játszhattak a Divízió I-be jutásért a Tatabánya Mustangs ellen, melyet 35-6 arányban meg is nyertek, így feljutottak a másodosztályba.

A 2017-es Divízió I során az alapszakaszban, a középszakaszban és a döntőben sem akadt legyőzője a fehérvári csapatnak, így veretlenül nyerték meg a XI. Pannon Bowl kupát, ezzel feljutottak a HFL-be.

First Field

Az Enthroners a Takarodó úton található, egykori MÁV Előre stadiont használja. 2016-ban a Sóstói Stadion átépítésével párhuzamosan annak elbontott szerkezeti elemeivel és székeivel épült fel, ez Magyarország első és jelenleg egyetlen, az amerikai futball szabványai szerinti 120 yardos stadionja; Európában is ritkaságszámba megy, hogy egy amerikaifutball-csapatnak saját pályája legyen. A pálya egyben a válogatott egyik hazai pályájává is vált. Elnevezése First Field, mely szintén utal arra, hogy Magyarország első amerikaifutball-stadionja.

A NÉV

A csapat neve Enthroners (Koronázók), utalva Székesfehérvár történelmére. A csapat eredetileg piros felső (fekete szám), fekete nadrág, kék sisak színösszeállítású szerelésben játszott, ám a jelenlegi színe: sötétkék, fehér, arany. A csapat nem használja az 1-es mezt, mely a szurkolói mezszám lett. A csapat jelmondata: Fear The E!

 

Enthroners

Friss hírek, hírlevél

Maradj naprakész csapatunkról szóló, és csapatunkat érintő hírekkel. Iratkozz fel a hírlevelünkre!

🤞 Ha aktuális információkat szeretnél!

Nem spamelünk! A feliratkozással elfogadja az Adatvédelmi szabályzatot!

Kapcsolat

Stadion cím: 8000 Székesfehérvár, Takarodó út 3. – E-mail enthroners.media@gmail.com – Telefon / Horváth Péter /: 06 70 458 5825

GDPR Információk